Énekes népszokások szerepe a mai bölcsőde életében - Hozmann Zsoltné (2020)
Szakdolgozatomban bemutatom a ráckevei Gólyafészek Bölcsődét, mely az ország első Így tedd rá! referencia bölcsődéje. Általa szeretném bemutatni az énekes népszokások szerepét egy mai bölcsőde életében. Interjút készítettem a bölcsőde vezetőjével és az Így tedd rá! foglalkozások vezetőjével. A bölcsőde vezetőjével készült interjúból megismerhettem a bölcsőde működését, az Így tedd rá! programhoz való csatlakozás miértjét és körülményeit. Az Így tedd rá! foglalkozásvezetőjével készült interjú által képet kaphattam a foglalkozások felépítéséről, a foglalkozáson használt eszközökről és szakmai hátteréről. Lehetőségem volt egy csoportban a foglalkozás megfigyelésére, ezáltal személyes tapasztalatokat gyűjthettem a módszerről és a gyermekekre gyakorolt hatásáról, a gyermekek reakciójáról. A szakma véleményét a bölcsőde kisgyermeknevelőinek írásos véleménye alapján ismerhettem meg. Választ kerestem arra, hogy ha a gyermekek minél korábban, s rendszeresen találkoznak népszokásainkkal, akkor az bevésődik, megmarad. Továbbá arra is kitértem a kutatásomban, hogy a bölcsődék zenei nevelése a népi kultúra elemeire épül-e a XXI. században is. Azonban mindkét esetben kevés adat állt rendelkezésemre teljes bebizonyításukhoz. Kutatásomból az kiderült, hogy már a legkisebbek érdeklődését is fel lehet kelteni népszokásaink, hagyományaink iránt. Megtudhattam azt is, hogy az Így tedd rá! módszer a bölcsődében is az élményeken keresztül fejti ki fejlesztő hatását. Úgy vélem, hogy a mai kor gyermekeinek is szükségük van a népi játékokra, hagyományaink és szokásaink őrzésére és tovább örökítésére. Ma is ugyanolyan örömet okoz a gyermekeknek, mint hajdanán.