Cserebogárfajok elleni integrált védekezés lehetőségei a Valkói Erdészet területén - Jamrik Máté (2020)
A munkám célja, hogy megállapítsam a cserebogár pajorjai ellen folyó védekezések sikerességét. Véleményem szerint ez a téma igen fontos, mivel éves szinten legalább 1500 ha-ról jelentenek az erdőgazdálkodók pajorkárt. Kutatásaimat a Valkói Erdészet területén végeztem. A pajorfertőzöttséget közvetlen eljárással próbagödrök kiásásával határoztam meg,ezzel párhuzamosan pedig fénycsapdával fogtam be a nemzőket. A védekezési eljárásokkal kezelt erdőrészleteken kívül örökerdő állományokat is vizsgáltam, mivel ezen állományok tulajdonságaikból adódóan alkalmasak a pajorkár visszaszorítására. A védekezett területek és az örökerdő állományok pajor fertőzöttsége közel azonos, de igen alacsony.A kontrol terület fertőzöttsége pedig az előbbiek majdnem 10-szeres. Ebből is látszik, hogy a védekezési eljárások igenis szükségesek illetve, hogy kombinálásuk is eredményes. Legfontosabb, hogy mind a pajorok mind a nemzők ellen fellépjünk, így akadályozva, hogy a cserebogarak még nagyobb kárt tegyenek az erdőfelújításokban.