Hatékony kommunikáció és konfliktuskezelés a családban - Horváth Vivien (2020)
Jelen dolgozatomban a hatékony kommunikációt és konfliktuskezelést kívánom bemutatni, amelynek színtere a család. A dolgozat először átfogó képet nyújt a kommunikációról, illetve a kommunikációs mintákról, majd a család témával foglalkozik bővebben: család fogalma, típusa, feladatai, funkciói. Kitér a párkapcsolati problémákra, házassági konfliktusok típusaira, valamint a szülő-gyermek konfliktusokra. Foglalkozik még külön a konfliktusokkal, az „én-üzenet”, illetve az értő-figyelem alkalmazásával, valamint konfliktusmegoldással és a konfliktusok kezelésével. Kutatási módszerként kérdőívek kitöltését alkalmaztam. Vizsgálataim általános és alapvető célja a különböző családokban jelentkező konfliktusok jellemzőinek és fajtáinak feltárása, valamint ezek kezelése. Ezenkívül a hatékony kommunikáció jelenléte a családban. Dolgozatom második rézében az eredmények bemutatására, összegzésére került sor.