A hagyomány, a német nyelv érvényesítése az Ágfalvi Szivárvány Mini Bölcsődében. - Vargáné Plöchl Ilona (2020)
Személyes érintettségem motivált a témaválasztásban. Nemzetiségiként és a gyermekekkel való munkám során célom a hagyomány,a német nyelv megismertetése. Mondókák,dalok,ölbeli játékok segítségével a gyermekek érzékeljék a német nyelvi környezetet,a nemzetiségi életmódhoz kötődő hagyományt. A bölcsődében a német nyelv megismertetése megalapozza a nemzetiségi óvodai évek nyelvoktatását. Kutatásom során felmértem a csoportomban lévő gyermekek szüleinek a német nyelvhez való viszonyát, majd a falu lakosainak a véleményére voltam kíváncsi a korai német nyelvvel kapcsolatban. Összegyűjtöttem a bölcsőde szakmai programjának német nyelvű mondókáit, dalait. A véleményekből tükröződik a játékos német nyelvű foglalkozás igénye.A szülőknek a gyermek fejlődése a legfontosabb, észlelik a pozitív változást. Ágfalva nemzetisége és a település olyan kincs birtokában van, amelyet tovább kell adni. A hagyományőrző rendezvényeken a családok együtt vesznek részt ápolva a kultúrát. Napjainkban fontos szerepe van az idegen nyelvek ismeretének, a folyamatos fejlődés megköveteli a nemzetiségi, szakmai tudást.