AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD MEGALAPOZÁSA A BÖLCSŐDÉBEN - Bernáthné Kóczián Katalin (2020)
Napjainkban is mint mindig, elmondhatjuk, hogy óriási kincs az egészség. Minden szülő vágya, hogy a világra jött gyermekét a lehető legegészségesebben, a legjobb környezetben és szeretetben nevelje. Sokunknak ez nagy kihívás, hisz rengeteg tényező az, ami az egészséget, egészséges életmódra nevelést befolyásolhatja. A tudatosan életmódot váltani sohasem késő. Törekednünk kell arra, hogy be tudjon épülni a mindennapjainkba és akár a kultúránkba is. Az egészségtelen életmód, a káros szenvedélyek rombolják az egészséget. A kisgyermek nevelésnél bármely korban, szintén fő szempont a tudatosság és a türelem. A napirend kialakítása az otthon nevelkedő gyermekeknél a szülők feladata, a bölcsődébe járó kicsiknél pedig a kisgyermeknevelőké. A komplett testmozgások kisgyermekkorban nagyon jó hatással vannak a pozitív önkép, önkontroll, kommunikáció, társas viselkedés, helyes testtartás kialakításában. A bölcsődei testnevelés egy alapozó testnevelés, ami játékosan mozgatja meg a gyerekeket. Játékos foglalkozások keretében felszabadultan mozognak, nevetgélnek, örülnek. A pedagógiai kutatásom nagyon jól visszatükrözi, hogy a mozgás, az egészséges életmódra nevelés fontossága mindenkire jó hatással van.