A család szerepe a gyermek zenei nevelésében - Horváth Ibolya (2020)
A dolgozatom témáját illetően motiváló tényező volt, hogy kisgyermeknevelőként az utóbbi években gyakran hallottam a szülőktől, hogy a gyermekük zenei nevelésére nem jut idő, egyéb okok miatt. A kutatásom céljaként ezeknek a szülőknek a zenei neveléssel kapcsolatos nézetét szeretném megváltoztatni, tudatosítani a zene fejlesztő hatását. A kutatási célom megvalósításához a hasonló korú gyermekek szüleinek a zenei neveléssel kapcsolatos szokásait térképeztem fel. Kerestem a választ, hogy mekkora hangsúlyt fektettek erre a területre a várandósságuk ideje alatt és az azt követő időszakban. Mennyire volt döntő szerepe a szülők zenei múltjának és a zene jótékony hatását érzékelték-e a gyermekük fejlődésében? Kvantitatív, primér kutatási módszert alkalmaztam a kutatási célokhoz, kérdőíves felmérés formában. A kérdőív kitöltése interneten keresztül az ismerőseim révén történt, akiknek bölcsődés korú gyermekük van. A kutatásom eredményeképp beigazolódott, hogy a zenei nevelés pozitív hatással van a gyermek harmonikus fejlődésére, ami magába hordozza annak rendszeres szorgalmazását a megszületés előtti és az azt követő időszakban egyaránt. Mindebben döntő szereppel bír a szülő zenei képzettsége, neveltetése és a tudatos tenni akarása.