Környezetvédelmi és erdőpedagógiai törekvések összehasonlítása Észtországban és Magyarországon, különös tekintettel Észtországra - Márk-Nemes Andrea (2020)
A dolgozat Észtország és Magyarország környezetvédelmi és erdőpedagógiai kérdéseivel foglalkozik, az összehasonlításukat tűztem ki célul. A két ország helyzetének, környezetvédelmének és oktatásának az összehasonlítása is helyet kapott a szakdolgozatomban, fő állításom az volt, hogy Észtország Magyarország előtt jár a környezetvédelmi és erdőpedagógiai törekvésekben. Kérdőíves kutatást alkalmaztam, aminek célba juttatásához online eszközöket használtam. A kérdőívem főleg kvantitatív adatok gyűjtésére volt alkalmas. A kutatást óvodás korú gyermekek szülei körében végeztem, mindkét országban válaszokat gyűjtöttem a kérdéseimre, és a kérdések alapján kerültek hipotéziseim feldolgozásra. Megállapítást nyert, hogy ugyan Magyarország sincs rossz helyzetben környezetvédelmi tevékenységei és eddig elért céljaival az Európai Unióban, Észtország előttünk jár, és a környezetvédelem már nem tudatos, hanem automatikussá vált az észt mindennapokban.