A bősárkányi Szentháromság templom művészeti értékeinek kutatása - Gősiné Szóka Zsuzsanna (2020)
A dolgozat szülőfalum templomának képzőművészeti értékeit mutatja be, elemzi és ezen túl annak lehetőségét kutatja, hogy miként valósítható meg, ezen értékek megismertetése az óvodás korú gyermekekkel. Fontosnak tartom, hogy már óvodás korban is foglalkozzunk a képzőművészettel, és azon belül ismertessük meg a gyerekeket a helyi értékekkel. Tegyük fogékonnyá őket mindezek megbecsülésére, megóvására, és keltsük fel a művészetek irányába érdeklődésüket. Ehhez természetesen szükséges a pedagógusi példamutatás, felkészültség is. Templomunk évszázados kincseihez, az ódon falakhoz nagyszüleink meséi, történetei kapcsolódnak, melyek a régmúlt időkről is mesélnek, és bizonyosságot adnak a régi emberek hitéről. A csodálatosan megmunkált tárgyak, a berendezés egyes darabjainak részletes bemutatásával kívánom közelebb hozni az olvasóhoz templomunkat. Mindezek megjelennek a gyermekek keze által készített alkotásokban is, melyek szebbnél szebb szín- és formavilággal tükrözik kis falunk templomát, és művészeti értékeit.