Az óvodapedagógus motivációs lehetőségei a zenei nevelésben - Szabó Luca (2020)
A szakdolgozatomban tanulmányozom az óvodai zenei nevelés történelmi változásait az első magyarországi óvoda megnyitásától egészen napjainkig, hogy az óvodapedagógusok milyen motivációs lehetőségekkel bírtak akkor, illetve most. Továbbá tanulmányozok olyan alternatív továbbképzéseket, módszertani programokat is, melyek a Kodály Zoltán által megfogalmazott alapelveken nyugszanak, de mégis új motivációs eszköztárt adnak a pedagógusok kezébe. Kutatásomban az óvodapedagógus zenei nevelési szokásait elemzem. Tanulmányozom eszköz használati szokásaikat, a motivációról alkotott véleményüket, illetve tapasztalatukat is. A megkérdezett pedagógusokat két csoportra osztottam. Akik intenzíven foglalkoznak a zenei neveléssel a csoportjukban, illetve akik az előírt, általános szinten. A két csoport válaszait és véleményét külön elemzem és összehasonlítom azokat.