A csákánydoroszlói óvoda múltja és jelene - Balla Anna (2020)
Szakdolgozatom témájaként szinte azonnal a csákánydoroszlói óvoda történetének feldolgozását választottam, hiszen ilyen részletes, átfogó dokumentum nem készült még. Dolgozatom elején bemutattam az óvodák létrejöttét és fejlődését hazánkban, majd ismertettem Csákánydoroszló múltját és jelenét, hiszen ez szorosan hozzákapcsolódik az óvoda mindennapjaihoz. Külön kitértem arra, hogy az évek során hol alakították ki az intézményt, hogyan bővültek, szépültek a tárgyi feltételek, valamit milyen módon változott a személyi állomány. Ismertettem azokat a pedagógiai programokat, amelyeket az óvoda kezdetektől mostanáig alkalmazott. Továbbá bemutattam, az óvodai ünnepeket, hagyományokat és azt, hogy hogyan tartották meg ezeket az idők során. Szakdolgozatom végén kitértem az óvoda kapcsolati rendszerére is, hiszen ez szervesen kapcsolódik az óvoda mindennapi életéhez. A szükséges információkat évvégi óvodai beszámolókból és a helyi nevelési programokból, valamint szóbeli kikérdezésekből tudtam kigyűjteni. Kutatásomból azt a konklúzió vontam le, hogy a csákánydoroszlói óvoda nagymértékű és alapvető változásokon ment keresztül 1945-től napjainkig.