A Ringató foglalkozások hatása a családon belüli ének-zenei nevelésre - Purgel Nikolett (2020)
Ringató foglalkozások hatása a családon belüli ének-zenei nevelésre The impact of Ringató sessions on singing and music education within the family Szakdolgozatom témájához kapcsolódóan a korai fejlődést, az apák nevelésben betöltött szerepét és a szülők ének-zenei nevelésben betöltött szerepét, megvalósítható lehetőségeit tanulmányoztam a várandósság alatt és kisgyermekkorban szakirodalmi műveken keresztül. Bemutattam a Ringató foglalkozásokat, mint napjaink népszerű ének-zenei családi programját. Hipotéziseimet az ének-zenei nevelésről szóló szakirodalmak, a bölcsődei munkám során és Ringató foglalkozáson szerzett tapasztalataim alapján állítottam össze. E feltevéseim igazolására összefüggés-feltáró induktív kutatási stratégiát választottam. Két kérdőívet tettem közzé online felületen. A kísérleti csoportban olyan szülők válaszát gyűjtöttem, akik gyermekükkel rendszeresen részt vesznek Ringató foglalkozáson. A kontroll csoport ezzel ellentétben olyan szülőkből állt, akik nem látogatják a Ringató foglalkozásokat. A válaszok összehasonlításával elemeztem a családok általános ének-zenei nevelését és Ringató foglalkozások családon belüli ének-zenei nevelésre gyakorolt hatását. Kutatási eredményeim alapján bizonyitást nyert, hogy Ringató foglalkozások látogatása javítja a gyermekek élő zenei hangszerjátékkal való találkozását, zenehallgatását, a családon belüli ének-zenei nevelés minőségét, mivel a Ringatón megismert magyar dalokat és játékokat a szülők otthon is éneklik, játsszák.