A kisgyermekkori angolnyelv-fejlesztés igényrendszere Mosonmagyaróváron - Mädl Petra (2020)
A szakdolgozatom témája a korai idegennyelv-fejlesztés. Dolgozatom során, lakhelyemen kutattam, vagyis Mosonmagyaróváron. A célom az volt, hogy választ kaphassak arra, hogy ezen a településen élő óvodáskorú gyermekek szülei hogyan vélekednek a korai idegennyelv-fejlesztésről. Illetve, ha lenne lehetőség angolnyelv-fejlesztő foglalkozásra gyermekük számára, akkor élnének-e az alkalommal. A szakirodalmi áttekintésben a következő témákat érintettem: kétnyelvűség, annak meghatározásai, eredete, a kétnyelvűek nyelvhasználata, idegennyelv-fejlesztés az óvodában, motiváció, idegennyelv-tanulás motivációja az óvodában. A kutatásomban két kutatási módszert alkalmaztam. Az egyik a kérdőív volt, a másik pedig az interjú. Mindkét módszert óvodáskorú gyermekek szüleinél alkalmaztam. Dolgozatom során a tőlük kapott válaszokat elemeztem, majd a kutatás végén összegeztem, és levontam a következtetéseimet. Dolgozatom eredményeként azt a választ kaptam, hogy a mosonmagyaróvári szülők többsége fontosnak tartja a korai idegennyelv-fejlesztést és szívesen járatná gyermekét ilyen foglalkozásra. Viszont ezen a településen kevés lehetőség van erre, aminek oka a megfelelő képzettségű óvodapedagógusok hiánya. Kulcsszavak: kisgyermekkor, idegen nyelv, idegennyelv-fejlesztés, óvoda, Mosonmagyaróvár