A nevelőszülőknél nevelkedő gyermekek és a családból érkező gyermekek társas kapcsolatainak összehasonlítása az óvodai közösségben - Ruzsics Viktória (2020)
A gyermekek sorsa a különböző korokban eltérő jelentőséget kapott. A gyermekvédelem gyakorlati megvalósulása is számos változáson ment keresztül. Mai viszonylatokban a gyermekek jogait, szükségleteit figyelembe véve törekednek a gyermekek elhelyezéséről dönteni. A gyermekek érdekeit leginkább a lakásotthonok és a nevelőszülői elhelyezések szolgálják az örökbefogadáson kívül, ugyanis ezek biztosítják a gyermekek számára a családi környezetet, mely elengedhetetlen az optimális fejlődés és a szocializáció érdekében. Dolgozatom témájául azért választottam a gyermekvédelmet, pontosabban a nevelőszülőknél nevelkedő gyermekeket, mert szívügyemnek tekintem a gyermekek védelmét, sorsát. Ezenkívül leendő óvodapedagógusként fontosnak tartom a gondozott gyermekek sajátosságaival való megismerkedést, ugyanis a fejlesztésük szempontjából nélkülözhetetlen. Kutatásom célja a nevelőszülőknél nevelkedő gyermekek társas kapcsolatainak összehasonlítása a családból érkező gyermekekkel. Kutatásomat az összefüggés feltáró stratégia mentén építettem fel, választott módszerem a kikérdezés – kérdőíves felmérés volt, melyet az óvodapedagógusok körében végeztem el. A kérdések elsősorban a gyermekek kapcsolatteremtésére, érzelmi életére, beilleszkedésére, alkalmazkodására, konfliktuskezelési módjaira vonatkoztak. A kutatás eredményei megerősítettek abban, hogy a nevelőszülők, óvodapedagógusok nagyon sokat tehetnek a gondozott gyermekek hátrányainak csökkentése érdekében. Az eredmények egyértelműen bizonyították, hogy a nevelőszülőknél nevelkedő gyermekek hátrányokkal küzdenek a családból érkező gyermekekhez képest, de annak mértéke nem olyan nagy, mint amilyen nehézségekkel kell/kellett szembenézniük.