Megváltozott munkaképesség, esélyegyenlőség a munkaerőpiacon - Kovács Éva (2020)
Dolgozatomban a foglalkoztatás páratlan szereplőit kívánom bemutatni, akik a munkaerőpiac minden színterén jelen vannak: a védett körülmények közötti foglalkoztatástól kezdve az akkreditált foglalkoztatáson át, a normál munkaerőpiaccal bezáróig. Témaválasztásom alapjául szolgált, hogy az elmúlt évtizedekben a foglalkoztatáspolitika, és a fogyatékosságpolitika, az integráció segítségével igyekezett előmozdítani az érintett személyek mind szélesebb körű társadalmi részvételét. Rengeteg lehetőség rejlik az alig néhány százalékban foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek munkaerőpiacra való bevonásának szélesítésével, részképességeik hasznosításával, a passzív szerep helyett a meglévő képességek mentén a munka világába integrált társadalmi szerep kialakítására. Disszertációmban arra keresem a választ, hogy valójában mennyire tekinthetőek „reálisnak” ezek a törekvések. Milyen tényezők hátráltatják a megváltozott munkaképességű személyek magasabb számban történő foglalkoztatását, munkaerő-piaci szerepvállalását. Értekezésem törzsrészében a nyílt munkaerőpiacon való részvételüket kívánom elaborálni, mely magában foglalja foglalkoztatási lehetőségeiket, ennek előnyeit-hátrányait demonstrálva. Kutatásom során magukat az érintetteket kívánom megszólítani: a megváltozott munkaképességű személyeket, a velük foglalkozó szakembereket; hogy miként látják a helyzetüket a munka világában.