Zala megye néphagyománya, népi kultúrája, azok tovább örökítése az óvodában - Horváth Veronika (2020)
Szakdolgozatomban a néphagyományokról, népi szokásokról és ezeknek a tovább örökítéséről írok. Bemutatom eredetüket, típusait, szerepüket a gyermekek fejlődésében, a nevelésben. Szakmai gyakorlatom és kérdőívem segítségével azt kutattam, mennyire vannak jelen ezek a hagyományok, szokások, dalok, játékok napjainkban az óvodákban. Célom a néphagyományok fontosságának kiemelése, ennek szakmai alátámasztása. Szeretném bebizonyítani, hogy a hagyományápolásra a mai rohanó, elektronikus világban is szükség van. Dolgozatom elkészítéséhez megfigyeléseket végeztem óvodai csoportokban, kérdőívet készítettem, felmérésemet régóta a szakmában dolgozó óvónők között végeztem; és igyekeztem gyakorlati példákkal is színesíteni. A kutatás a népi játékokhoz, népi kultúrához való hozzáállást, véleményeket és igényeket méri fel a zalaegerszegi óvodapedagógusok körében. A gyakorlatom, valamint felmérésem során arra a tapasztalatra jutottam, hogy egy nagyon is aktuális, és fontos kérdést boncolgattam. Bármerre is halad a világ technikai fejlődése, vannak olyan fontos dolgok, melyeket soha nem szabad hagyni elfeledni. Ezek pedig a hagyományok.