Virtuális lőgyakorló rendszerek nemzetközi és hazai bevezetésének vizsgálata - Sárközy Áron (2020)
Diplomamunkám témájának alapjául a nemzetközi téren gyorsan terjedő, leginkább a futóvad lövésének és bizonyos esetben sportlövészet gyakorlására alkalmas virtuális lőgyakorló rendszereket szolgálnak. Ezeket a rendszereket Németországban ismertem meg. Népszerűségüket látva úgy ítéltem meg, hogy érdemes megvizsgálni, hogy hogyan lehetne ezeket a rendszereket a hazai vadászati lőoktatásban és a vadászi életben hasznosítani. Munkám során felkerestem személyesen is a rendszerek gyártóit a hiteles és pontos információk megszerzése érdekében. Megvizsgáltam a hazai lőtérgazdálkodást annak szereplőivel, lőtér típusaival és meghatározó üzemeltetési kereteivel. A témámmal kapcsolatban kérdőívet indítottam, amelyre több, mint 800 válasz érkezett, ebből több mint 700 vadászoktól. Ez a magyar vadászok 1%-a. A kérdőív és a kutatásom eredményeit felhasználva ökonómiai számítást végeztem a vizsgált rendszerek hazai bevezethetőségéről. Eredményeim szerint az általam vizsgált rendszereknek van létjogosultsága Magyarországon a lőoktatás területén. Ezt az is igazolja, hogy hazánkban 2019 év végén telepítésre kerültek ilyen rendszerek.