A társadalomban lezajló változások hatásai a családra - Nagy Dorottya (2020)
Dolgozatom központi témájának a társadalomban lezajló változások vizsgálatát és azok családra gyakorolt hatásait választottam. Több jel is azt mutatja, hogy a családi élet változásaiban és a család funkcionális zavaraiban közvetlen szerepet játszik a társadalmi átalakulás. A megfogalmazódott kérdésekre, okokra keresem a válaszokat, valamint a lehetséges megoldásokat, amelyeket statisztikai adatokkal, szakirodalommal és saját környezetemben végzett kérdőíves kutatással támasztom alá. Kutatásom célja, hogy olyan információkat szerezzek, amelyekkel pontosabb képet kaphatok arról, hogyan befolyásolja a család életét a tömegkommunikáció elterjedtsége, a korábbi tipikus anyai szerep bővülése a női foglalkoztatottság során és ezek kapcsán miként alakultak át a családban képviselt társadalmi normák. A kérdőívemben feltett kérdésekre kapott válaszok eredményei igazolják hipotéziseimet, miszerint a családszerkezetre tekintve negatív hatásai vannak a tömegkommunikáció fejlettségének, miszerint a női foglalkoztatottság hatására átalakult a korábbi, hagyományos családszerkezet és a női szerepek kibővültek és a társadalmi változások hatására a családfunkciók átformálódtak.