Női karakterek, archetípusok a magyar népmesékben - Németh Anna Tímea (2020)
Amikor általánosságban a magyar népmesék világát szemléljük, a női karakterek a legtöbb esetben passzívnak mutatkoznak. A szerepkörüket tekintve főleg a keresett személy alakjában látjuk őket megjelenni. Ennek az elterjedt képnek az ellenére egy mélyebb vizsgálat megerősítheti, hogy a mesei nőiségnek sokkal több változata van, mint ahogy azt elsőre sejtenénk. Ez a dolgozat tehát a női karakterek különböző megjelenéseinek a feltárását tűzte ki célul, hogy jobban megismerjük alakjaikat a népmesék világán keresztül. A kutatás C. G. Jung archetípusokról és ezen belül az animáról szóló elméletei mentén halad végig, különböző magyar varázsmesék szövegeinek vizsgálatával. Ezzel a tartalomelemzési módszerrel járom körbe a jungi koncepció által felsorolt négy női lélekképet, amelyek az Éva, Heléna, Mária és Szófia archetípusa elnevezést kapták. A kutatás részletesen tanulmányozza ezeknek az ősi képeknek az eredetét, a hozzájuk köthető különböző szimbólumokat, és a megjelenési formáikat a magyar népmesékben. A kutatás végeredményeként elmondható, hogy a négy anima típusa tisztán megmutatkozik az egyes népmesei szereplők alakjában és a hozzájuk fűződő motívumokban.