A Montessori-pedagógia megjelenése a magyarországi bölcsődékben - Förhéczné Zóka Anikó (2020)
Szakdolgozatom témája a reformpedagógia egyik kimagasló irányzata a Montessori-pedagógia. Egyetemi tanulmányaim során szerzett ismereteim inspiráltak, hogy még jobban elmélyüljek ebben a témában, a választásomat ez indokolja. Szerettem volna behatóbban megismerkedni a Montessori-pedagógia elméletével és alkalmazási lehetőségeivel a bölcsődei területen. Kutatásom során feltérképeztem a Montessori-pedagógia jelenlétét a magyarországi bölcsődékben. Megvizsgáltam, hogy a kisgyermeknevelők milyen Montessori módszereket és eszközöket alkalmaznak, valamint választ kerestem arra, hogy mennyire vannak tisztában ezeknek a pedagógiai hátterével. Kutatásomat a magyarországi bölcsődékben dolgozó kisgyermeknevelők körében végeztem el, őket online kérdőíven keresztül kerestem meg. Kutatásom részét képezték a Montessori intézmények, ahol látogatásom során dokumentumelemzést, megfigyelést végeztem és interjút készítettem. Az intézménylátogatások és a kérdőívek eredményeinek kiértékelése után a kutatást elindító kérdéseimre választ kaptam. A magyarországi bölcsődékben hangsúlyosan jelen van a Montessori-pedagógia, a hazai kisgyermeknevelők alkalmazzák a Montessori-pedagógiai módszereket és eszközöket. Azonban sok estben nincsenek tisztában azzal, hogy amit alkalmaznak, az Maria Montessoritól ered, és hogy mi a módszernek az alapja.