Vad-gépjármű ütközések vizsgálata Somogy megyében - Török Henrietta Kinga (2020)
Kivonat Vad-gépjármű ütközések vizsgálata Somogy megyében A vad és gépjármű ütközések a társadalom bármely tagját érinthetik. 2020-at írunk, a modern kor emberének közlekedési módjainak egyike közé tartozik a gépjárművel való közlekedés. A jelen generációk számára ma már elképzelhetetlen lenne a közlekedés, úthálózatok, autópályák, gyorsforgalmi utak megléte nélkül. Az írott és elektronikus média felületei, rendszeresen foglalkoznak és kezelik kiemelt hírértékként a gépjármű és vadütközések témáját. A téma médiában való megjelenítése rendszeres, hiszen ez a hirtelen és egyben váratlan történés bárkivel előfordulhat. A gépjármű vezető vagy tulajdonos szempontjából a testi sérülések, esetleges halálesetek mellett akár milliós nagyságrendű anyagi károk is keletkeznek. Diplomamunkámban a Somogy megyében történt vad és gépjármű ütközések statisztikai adatait vizsgálom. Célkitűzésemként határoztam meg, hogy szeretném felhívni a figyelmet a vaddal történő közúti balesetek fontosságára és a hirtelen fellépő helyzet helyén való kezelésére. Abstract Investigation on game-vehicle collisions in Somogy County Wild game and vehicle collisions can affect anybody in society. As it is 2020 one way of travelling of modern age men is travelling by car. It is inconceivable for present generations to travel without the presence of road-systems, motorways or clearways. Written and electronic media regularly deals with and handels the topic of wild game and vehicle collisions with high priority news value. The appearance of the topic in the media is informational as it is a sudden and unexpected happening that might occur in anybody’s life. From the point of the driver or the owner beside injuries or occasional death cases, property damage even of the order of a million can arise. In my thesis I am analysing the statistical data of wild game and vehicle collisions in Somogy county. My aim is to draw people’s attention to the importance of game related road accidents and to the proper handling of the sudden developed situation.