A családon belüli erőszak, bántalmazás generatív funkciói - Zsebe Dóra (2020)
A dolgozat a bántalmazás, családon beüli erőszak jelenségét vizsgálja. Célja, hogy az olvasót megismertesse, hogy az abúzus típusaival, melyek a fizika, lelki, szexuális erőszak, valamint az elhanyagolás formája. Tájékoztatást nyújtottam a testi és lelki tünetekről, amelyek segítenek felismerni a lehetséges erőszakot. Hangsúlyoztam a gyanú, tünetek jelzésének, illetve a megelőzés fontosságát. A legfőbb, gyermekek és nők jogait védő törvények is szerepelnek a dolgozatban. Ismertettem a gyermekkori, illetve a felnőttkori viselkedésbeli és lelki következményeket. Foglalkoztam azzal a sokat vitatott kérdéssel, amely azt vizsgálja, hogy az áldozat miért marad a bántalmazó kapcsolatban, miért nem képes kilépni ebből. Kutatásomban, melyben leíró kutatási stratégiát használtam, az abúzus előfordulásának okait, következményeit szakirodalommal, valamint statisztikával támasztottam alá. Ezek alátámasztják például azt a feltételezést, hogy az abúzus elkövetőjének neme általában férfi. Bebizonyosodtak még a bántalmazás lehetséges következményei, például a depresszió, korai önállósodás, poszttraumás stressz, függőségek.