A félárva gyermekek családon belüli nevelése - Mészáros Abigél (2020)
A szakdolgozatom témáját illetően a félárva gyermekek családon belüli nevelésével foglalkozik. Ezt a témát vizsgáltam szakirodalmakon keresztül és a kutatásomban is. A szakirodalmak hozzájárultak, hogy tágabb képet kapjak a témában és ahhoz, hogy a kutatásomat is hiteles alapokon tudjam megírni. Ezáltal a diplomamunka első részét a szakirodalmi bemutatás teszi ki, ami hozzájárul ahhoz, hogy helyes képet kapjon az olvasó arról, hogy a különböző életkorokban, hogyan és miként zajlik a gyász lefolyása. Majd a szakirodalmi áttekintés után, a meseelemzés kapott helyet, ahol bemutatom hat különböző szempont szerint, a nyolc tematikus mesekönyv elemzését, amely hozzásegítheti a szülőket, ahhoz, hogy a gyermekek megfelelő módon értsék meg a halált, az elmúlást. Majd a dolgozat második felében olvasható az általam végzett empirikus kutatás, ami által igazán hiteles képet kaptam a témában és a hipotéziseimet alátámasztotta. Célkitűzéseim között szerepelt az, hogy másoknak is ezáltal a szakdolgozat és kutatás eredmények alapján segítsek és önmagamról is hiteles képet kapjak. A kutatásomban vizsgáltam a félárván maradt gyermekek viselkedésváltozásait, a halálhír gyermekkel való közlésének feltárását, illetve az özvegyen maradt szülők gyermekneveléssel kapcsolatos új feladataikat, szerepeiket, nehézségeiket. Mindössze 30 értékelhető válasz érkezett a kutatásomra, tehát ezekből a válaszokból kaptam meg azt a képet, hogy ebben a témában nem nagyon lehet általánosítani, hiszen ahány gyermek annyiféle módon élik meg a saját gyászukat, illetve minden szülőnek más és más okoz nehézséget vagy éppen új feladatot, szerepet.