Őszi természeti ünnepek és zöld jeles napok megvalósulása a környezeti nevelés tükrében egy falusi és egy városi óvodában - Bakos Boglárka (2020)
Leendő óvodapedagógusként úgy vélem, hogy a környezeti nevelést már gyermekkorban minél átfogóbban kell elkezdeni, megalapozni. Megvalósulásának mértéke, minősége azonban nem csak az óvodapedagógusoktól, hanem a szülőktől is függ. Témaválasztásomban befolyásolt területi gyakorlataim során szerzett tapasztalatom. Gyakorlatom elején úgy véltem, hogy a falusi intézményben lévő gyermekek több információval, tapasztalattal rendelkeznek a környezetről. Azonban mégis azt tapasztaltam, hogy a kisvárosi óvodában, az épített környezetben, a természeti környezet hiányát az óvodapedagógusok színes programokkal igyekeznek kompenzálni. Szakdolgozatomban ennek a látszólagos ellentmondásnak kerestem okait. Kutatásom során írásbeli kikérdezést végeztem az óvodába járó gyermekek szüleinek körében, egy falusi illetve egy kisvárosi intézményben. A kérdések három csoportra oszthatók, melyekben a nevelt gyermekekre, az óvoda környezeti neveléssel kapcsolatos őszi programjaira valamint a környezeti neveléshez kötődő családi programokra kérdeztem rá. Az átfoghatóság érdekében mindkét intézmény valamennyi óvodapedagógusával strukturált kérdésekből álló interjút készítettem.