A korai idegennyelv-fejlesztéshez kapcsolódó szülői és pedagógusi attitűdök - Tamics Brigitta (2020)
A gyermekkor minden ember életében meghatározó időszak. Óvodáskorban a gyermekek kíváncsiak és fogékonyak mindenféle ismeretek elsajátítására, olyan készségek és képességek birtokába juthatnak, amelyek meghatározhatják későbbi életüket. És mi a helyzet az idegen nyelvek megismerésével ebben a korban? Előnyei vagy hátrányai vannak inkább? Milyen eszközök és módszerek állnak rendelkezésre a szülőknek és az óvodapedagógusoknak? A kutatásom célja, hogy egy átfogó képet kapjak arról, hogy hogyan vélekednek a szülők és az óvodapedagógusok a korai idegennyelv-elsajátításról. A gyermekek számára a szülők mellett az óvodapedagógusok jelentik a példaképet. Ezt fogják alátámasztani a kérdőívek és az interjúk eredményei: mind az óvodapedagógusok, mind a szülők egyre nyitottabbak a gyermekkori idegennyelv-fejlesztéssel kapcsolatban és fontosnak tartják, hogy a gyerekek minél korábban kapcsolatba kerüljenek az idegen nyelvekkel. Kulcsszavak: korai idegennyelv-elsajátítás, óvodapedagógus, szülő, kérdőívek, interjúk