Friedrich Fröbel gyermekszemlélete - Vaszari Viktória (2020)
Szakdolgozatomban Friedrich Fröbel gyermekszemléletét, gyermekfelfogását mutatom be. Fröbel idejében mennyire figyeltek oda a gyermekek fejlesztésére, milyen eszközöket alkalmaztak a gyermekek fejlesztésére. Mi befolyásolta az akkori gyermeknevelést. Azt a pedagógiát, amit Fröbel megfogalmazott, mennyire hasznosítják manapság. Bemutatom, hogy Fröbel pedagógiája mire épült. Adományai mennyiben változtatták meg a gyermeknevelést, a gyermekek fejlődését, és ezekkel az adományokkal, egy új pedagógiai korszakot indított el. Bemutatom Fröbel nézőpontját, amiben a gyerekek a jövőnek számítanak. Fröbel pedagógiája mondhatni a mai pedagógia egyik alappillére. Módszerei a mai napig fellelhetők a pedagógiában. Fröbel nagy hangsúlyt fektetett a játékra, mert tudta, hogy a gyermek a játékkal fejlődik a legjobban. Fröbel pedagógiájának elengedhetetlen része az Isten felé való hit. Egész pedagógiájában megjelenik vallás, az Isten. Fröbel megfogalmazza, hogy a gyermeknek milyen fokozatokon kell keresztül mennie ahhoz, hogy elérje a végső célját, ami az, hogy megértse belső önmagát.