A gyermekkori idegennyelv-fejlesztés igényrendszere két tapolcai óvodában - Presics Renáta (2020)
Kulcsszavak: gyermekkor, idegennyelv-fejlesztés, kétnyelvűség, igényrendszer, kvalitatív és kvantitatív módszerek Napjainkban egyre többször kerül előtérbe a kisgyermekkori idegennyelv-elsajátítás kérdésköre. Dolgozatomban kitérek többek között a nyelvelsajátítási elméletekre, az anyanyelv és az idegen nyelvek közötti kapcsolatra, a kétnyelvűség különböző meghatározásaira és az idegennyelv-fejlesztés módszereire is. Kutatásom során válaszokat kerestem a gyermekkori kétnyelvűség előnyeire, a fennálló korai idegen nyelvi fejlesztési lehetőségekre hazánkban, illetve fő célom volt az, hogy felmérjem, mekkora az igény az idegennyelv-fejlesztésre a tapolcai szülők körében. Kutatásomban kvalitatív és kvantitatív módszereket is alkalmaztam. A kérdőíveket és az interjúkat is tapolcai szülőkkel végeztem el, hiszen dolgozatom célja az volt, hogy a szülők véleményét, álláspontját megismerhessem. A megfigyelés résztvevői pedig angol szakkörre járó nagycsoportos gyermekek voltak. Ez a módszer segítette leginkább a gyermekek példáján keresztül még egy oldalról megvizsgálni dolgozatom témáját. Összességében arra a következtetésre jutottam kutatásom során, hogy tapolcai szülők nyitottak az idegennyelv-fejlesztést iránt.