A GYERMEKEK HÁZA ALTERNATÍV ALAPOZÓ PROGRAM PEDAGÓGIÁJA-A REFORMPEDAGÓGIAI TÖREKVÉSEKTŐL EGY ALTERNATÍV ISKOLAMODELLIG - Katona Zsófia (2020)
Szakdolgozatom célja bemutatni a reformpedagógiai törekvéseket, a kezdettől egészen napjainkig. Dolgozatomban olvashatnak a reformpedagógiai törekvések neveléstörténeti hátteréről és alakulásáról. A reformpedagógia fejlődésének szakaszolása után, olyan nagy pedagógiai gondolkodók munkásságát mutatom be, mint John Dewey, Maria Montessori, Rudolf Steiner és Celestin Freinet. Az úttörő pedagógiai törekvések, programok részletes bemutatásán kívül kitérek az alternatív pedagógiai mozgalom hazai és külföldi vonatkozásaira is, továbbá hatásukra a jelen pedagógiai programokra. Szakdolgozatomban megismerkedhetnek egy egyedülálló, alternatív, integráló intézménnyel, a Gyermekek Házával. Az iskola alapításának körülményeinek körüljárása után, bemutatom az intézményben működő pedagógiai program sajátosságait, alapelveit. Szó lesz az integráció fogalmáról, sajátos nevelési igényről, differenciált tanulásszervezésről, és a tanár-diák szerepekről is. Kutatásom módszereinek a kérdőíves vizsgálatot, valamint a természetes környezetben történő megfigyelés módszerét használtam. Szakdolgozatomban szerettem volna bebizonyítani, hogy a Gyermekek Háza Alternatív Alapozó Program egy olyan egyedülálló iskola Magyarországon, ahol a sajátos nevelési igényű gyermekek mellett, ép társaik is a saját fejlődési tempójuknak megfelelően tanulhatnak. Megfigyelésemmel alá szerettem volna támasztani, hogy a program pedagógusai a személyre szabott tervezési folyamat során segítik a gyermekek együttműködési készségének és empátiájának fejlesztését. Továbbá szerettem volna választ kapni, hogyan vélekednek az intézmény tanítói a sajátos nevelési igényű gyermekek helyzetéről, oktatási lehetőségeikről. A kutatás során látott heterogén tanulócsoportok a példái arra, hogy differenciált tanulásszervezés és a kooperatív csoportmunka meghozza gyümölcsét, valamint a sajátos nevelési igényű gyermekek hogyan tudnak együtt tanulni ép társaikkal. Dolgozatomban továbbá választ kaptam arra is, hogy az intézmény pedagógusai bizakodóak az integrálás elterjedésével kapcsolatosan.