Munkanélküliek helyzete ma és 10 éve Magyarországon /pályakezdők,iskolázatlanok,gyesről visszatérők - Hackenbergerné Bertalan Szilvia (2020)
Szakdolgozatom témájául a munkanélküliek helyzetét vizsgáltam 10 évre visszatekintve. Elsősorban a pályakezdő, iskolázatlanok és a gyesről visszatérőkre fókuszálva. Ahhoz, hogy megértsük a munkanélküliséget, először kialakulást kellett körüljárnunk. Mikortól van munkanélküliség és kit nevezünk munkanélkülinek? Megnéztem, hogy 10 évvel ezelőtt milyen lehetőségei voltak egy munkanélkülinek. Majd összehasonlítottam a mai juttatásokkal. Külön kiemelve az UNIOS forrásokat. Kérdőív segítségével próbáltam választ kapni arra, hogy milyen szempontok alapján keres munkahelyet a munkavállaló. Hipotézisemben összegeztem a kérdőív válaszait, illetve a támogatási formák változását. Összegzésemnél megállapítottam, hogy sajnos az elmúlt 10 év nem hozott jelentős változást a munkanélküliség világában.