Személyiségfejlesztés zeneterápiával -zenei nevelés 0-3 éves korig- - Tóthné Virovec Mónika (2020)
Absztrakt Személyiségfejlesztés zeneterápiával -zenei nevelés 0-3 éves korig Personality development with music therapy -music education 0-3 years old- Szakdolgozatom a korai zenei neveléssel foglalkozik, magzati kortól a bölcsődéskor végéig. Célja, hogy feltárjam a zene jótékony hatását a gyermeki lélek fejlődésére a várandósság ideje alatti időszakban, a születést követően a családban és intézményes keretek között. A korai zenei nevelés fontosságáról kérdőívben kérdeztem meg Zala megyei édesanyákat, interjú keretében zenei szakembereket és bölcsődei nevelőket. Kodály Zoltán szerint a gyermek zenei nevelése az édesanya énekével és jó zenével lehetséges. A kutatásból kiderül, hogy ez a megállapítás a mai családokban nem teljesen helytálló, mert az önfeledt éneklés nem része a mindennapoknak. Megszűnt a generációk közötti együttélés, nincs népdal átörökítés. A zenehallgatás került előtérbe. Ma az édesanyáknak zenei szakember segítségére van szüksége ahhoz, hogy a zenével újra megtalálják a természetes kapcsolatot. A bölcsődei zenei nevelésben megvalósulni látszik a Kodályi filozófia, mindennapos az éneklés, az alkalmazott dalanyag a néphagyományra épül és a nevelők önképzéssel folyamatosan bővítik dallamrepertoárjukat. Az a meglátásom, a zenei nevelésre még több figyelmet kellene fordítani, mert minden társadalomnak szüksége van a zene által átélt érzéseit, gondolatait kifejezni képes, együttműködő személyiségekre.