A koragyermekkori zenei nevelés megvalósulása a Tatai, valamint a Tatabányai kistérség néhány bölcsődéjében - Szentkutiné Anderla Anita (2020)
Szakdolgozatom témája a koragyermekkori zenei nevelés megvalósulása a Tatai, valamint a Tatabányai kistérség néhány bölcsődéjében. A szakirodalomban ¬– a születéstől egészen az óvodáskorig – a zenei fejlődéssel foglalkoztam, majd áttekintettem a csecsemő- és kisgyermekkori zenei nevelés transzferhatásairól szóló írásokat, valamint a bölcsődékben a napjainkban megvalósuló zenei nevelésről szóló tanulmányokat. Kutatásom célja az volt, hogy képet kapjak a lakókörnyezetem bölcsődéiben megvalósuló koragyermekkori zenei nevelésről, rálássak annak minden szegmensére, felkutassam a kisgyermeknevelők által használt módszereket. Személyes interjúk során gyűjtöttem össze az információkat, melyek alapján vontam le a következtetéseket. Kutatómunkámnak köszönhetően számos új ismerettel lettem gazdagabb, sok olyan tapasztalatot gyűjtöttem össze, melyeket a jövőben én magam is szívesen építek be a mindennapi bölcsődei zenei nevelés megvalósításába. A kapott eredmények tovább erősítették bennem azt a meggyőződésemet, hogy a kisgyermeknevelői hivatás nem nélkülözheti a szakszerű ismereteket, módszertani jártasságot, tudatosan és felelősségteljesen végzett pedagógiai, lélektani munkát valamint az igényességet.