Gyermekvédelem az óvodában - Drexler Regina (2020)
Szakdolgozatom témája gyermekvédelem az óvodában. Az óvodapedagógusoknak kiemelkedően fontos szerepe van a preventív gyermekvédelemben, hiszen ők azok, akik nap, mint nap találkoznak és folyamatos, személyes kontaktusban állnak a gyermekekkel. Éppen ezért szakdolgozatom során arra a kérdésre keresem a választ, hogy az óvodapedagógusok mennyire tájékozottak a gyermekvédelemmel kapcsolatos témában, milyen mértékű tapasztalatokkal rendelkeznek, valamint, hogy milyen módon lehetne a kezdő és már gyakorló óvodapedagógusok ismeretét bővíteni. Továbbá dolgozatomban ismertetem a magyarországi gyermekvédelem történetét, a gyermekvédelem fogalmának különböző meghatározásait. Tisztázom a gyermekvédelemben gyakran használt alapfogalmakat és hatályos joganyagokat. A gyermekvédelmi rendszer áttekintése után az észlelő- és jelzőrendszert mutatom be, majd áttérek a gyermekbántalmazásra. Miután bemutattam, hogy a bántalmazás hátterében milyen rizikófaktorok állhatnak, illetve, hogy az óvodapedagógusok munkájuk során milyen tünetekre, jelekre lehetnek figyelmesek összegyűjtöm, hogy az óvodapedagógusoknak milyen leginkább prevenciós szerepe van a gyermekvédelemben.