Szülőföldem népzenéje, népdalai, népi játékai - Milisitsné Kapitár Gyöngyi (2020)
Szakdolgozatomban, szülőföldem, Szentpéterfa, egy nyugat-magyarországi kis település népzenéjének, népdalainak sajátosságait örökítettem meg. A községre jellemző, hogy a közel 800 éve betelepült horvátok nyelvét megőrizték. Beigazolódott, hogy a zenének, a népdaloknak, milyen óriási közösségépítő erejük van Szentpéterfán. A horvát népzene, énekek, dalok máig meghatározó szerepet játszanak a kulturális életben. A faluban számos zenekar, együttes alakult, énekkar, tánccsoport színesíti nemcsak a falu rendezvényeit, hanem a környező horvát nemzetiségi települések programjait is. Dolgozatom érdekessége, egy interjú, melyet édesapámmal készítettem, aki az egyik zenekar alapító tagja volt. Kutatásom másik módszere kérdőív volt, melyből szerettem volna kideríteni, hogy a népdalok továbbörökítése mennyire volt sikeres, hogy azokat a népdalokat, melyeket jómagam is ismerek gyerekkorom óta, éneklik, ismerik-e még ma is. Illetve érdekelt, hogy fontosnak érzik-e ismerni a horvát népzenét és népdalokat. Az eredmény azt mutatja, hogy a községben megőrizték a horvát kultúrát, és törekednek annak továbbadására a gyerekek és a fiatalabb generáció számára.