A mese, vers, mondóka, képeskönyv szerepe a bölcsődés korú gyermekek életében és fejlődésében - Újvári Adrienn (2020)
Szakdolgozatom témája az Anyanyelvi fejlődés, valamint a mese, vers, mondóka szerepe a bölcsődés korú gyermekek életében és fejlődésében. Szakdolgozatomban szeretném bemutatni, és ismertetni a szakirodalmak segítségével, hogy miről is szól a mesepedagógia, milyen módon és milyen területeket fejleszt a mese, vers, mondóka, és a képeskönyv. Hogyan alakult ki a mese, a gyermek beszédfejlődése, régen milyen szokások voltak, milyen kutatások szólnak a mesével kapcsolatban, milyen szerepe van a bölcsődében, milyen különböző népi játékok, és népmesék vannak, illetve szót ejtek még a digitális alapú meséről is. Kutatásom célja az volt, hogy képet kaphassak arról, hogy a hétköznapi emberek szerint, mennyire fontos a mindennapos mese, vers, mondóka egy kisgyermek számára, hogy milyen következményekkel járhat az élő szülői mesélés hiánya kisgyermekkorban, illetve, hogy a könyvalapú mese, vagy a digitális alapú mese a fontosabb, és ezeknek mik az előnyei és hátrányai. Az, hogy a gyermekek anyanyelvi beszédfejlődését milyen módszerekkel, és milyen körülmények között érhetjük el, valamint, pontosan milyen területeket is fejleszt a mese? Szakdolgozatom témája és kutatása erre is választ ad.