Új fogalmi jelentések képi narratíváinak vizsgálata óvodás korú gyermekek körében - Vajcs Vivien (2020)
A kisgyerekek ismeretrendszerének az alakulását óvodás korban a képi gondolkodásmód határozza meg, amely jellemzi a fogalmak, az alakuló új fogalmak mentális szerveződését is. Ebben a folyamatban az alkotó képzeleti működésnek fontos szerepe van, amely megnyilvánul a gyerekek rajzaiban is. A szimbolizáció eredménye a fogalmak elsajátítása, amely folyamatban a produktív képzeleti működés is szerepet játszik. Szakdolgozatomban tehát azt vizsgálom neveléspszichológiai szempontból, hogy az óvodás korú gyerekek vizuális narratíváiban milyen szerepe van a produktív képzeletnek és a képi gondolkodásmódnak, új, eddig ismeretlen fogalmak esetén. Az ismeretlen jelentésekhez készült rajzok elemzése jól ráirányítja a figyelmet az óvodások képi gondolkodási működésére. Ez a játék és a mesehallgatás mellett a rajzolási tevékenységnek is fontos részét képezi. Az előre kijelölt ismeretlen fogalmakról készült képi narratívák elemzése ismerteti a gyerekek közötti hasonlóságokat és különbségeket. Vizsgálom, hogy a gyermekek meglévő ismereteik milyen mértékben befolyásolják az alkotó képzeletüket. Az óvodapedagógiai gyakorlat számára a kutatásom hozzájárul a kisgyerekek személyiségének megismerési kompetenciájához. Célom, hogy vizsgáljam az óvodások produktív képzeleti működését a rajzképek elemzésével.