Külső világ tevékeny megismerése környezeti- és matematikai műveltségtartalommal, egy környezettudatos "Zöld Óvodában" - Kovács-Szabó Beatrix (2020)
Analitikus dokumentumelemzésre épülő kutatásom tartalma, egy Mese-akadályverseny realizálása, a „Zöld jeles napok” tükrében, a Föld, Víz, Madarak és Fák napja alkalmából. Továbbá, a matematikai műveltségtartalommal egyszerre fellelhető, környezeti nevelés, gyermekekre kifejtett hatásának vizsgálata, egy környezettudatos, „Zöld Óvodában”, valamint az óvodapedagógus szerepe a megvalósulási folyamatban. A cél, az óvodáskorú gyermekek környezettudatos magatartásformálása, amely hatásosabb, amennyiben a gyermek nemcsak hall róla, hanem meg is tapasztalja, részesévé is válik. A Víz fontossága, takarékos felhasználása, vízben élő állatok, növények védelme, a Föld védelmének ismerete, tudatosítása, és a Madarak, Fák védelmének fontossága, tisztelete, természetvédelmi szabályok megismerése. A jeles és „zöld” napok tevékeny megélésével örökérvényű értékek közvetítése valósul meg. A gyermekek kellő információt gyűjthetnek környezetükről, a körülöttük lévő élővilágról, azok szépségéről és védelméről. Következtetésként, teljesítménybeli különbségek észlelése történt meg, a csoportok között. Azon gyermekek, akik mindennapjaik során, igazán játékon keresztül ismerkednek meg a különböző környezeti- matematikai műveletekkel, jobban, hatékonyabb eredménnyel teljesítettek. Megvalósítandó feladatként érzékeltetném, a környezettudatos és matematikai szemlélettel tarkított események beépítését más óvodapedagógus szakember, éves szintű foglalkozástervezéseinek folyamatába.