ÓVODAPEDAGÓGUSOK INTÉZMÉNYEN KÍVÜLI KOMPETENCIAFEJLESZTÉSE- EGY JÓ GYAKORLAT TÜKRÉBEN - Kellvind Gréta (2020)
Szakdolgozatom ihlette az a gondolat, hogy be szerettem volna mutatni személyes tapasztalataim alapján egy olyan fejlődési lehetőséget és mintát az óvodapedagógus társadalom számára, mely az óvoda intézményes keretein kívül esik. Szakdolgozatomban egy olyan preventív intézményt, a Budapest V. kerületben működő Belvárosi Közösségi Teret mutattam be. A közösségi tér a belvárosi családok mindennapjait segíti, nagy közösség összetartó ereje van, emellett az ott dolgozó óvodapedagósusoknak tere nyílik a készség-, és képességfejlesztésre. Ezen feltevéseim a kutatási munkám alapján beigazolódtak. Továbbá kitűzött célom volt, hogy az intézményben folyó munkát és pozitív tapasztalatokat terjeszthessem és mintát adjak. Úgy gondolom, hogy szükség van hasonló törekvésekre még az országban, melyek bővíthetnék a hazai „jó gyakorlatok” tárházát. Felvetéseimet igazolják a közösségi teret látogató szülők az általuk kitöltött kérdőív alapján, illetve ezeket az ott dolgozó szakemberekkel készített interjúk is alátámasztották.