A középső gyermek helyzete a családi nevelésben - Németh Réka Karolina (2020)
Szakdolgozatomat a középső gyermekek helyzetéről írtam a családi nevelésben. Első lépésben fontosnak tartottam a családot bemutatni, hiszen ez a színtér nagyban befolyásolja az egyén személyiségfejlődését. A család ismertetése után tértem rá a testvérkapcsolat, majd a testvérsorrend leírására, illetve a legidősebb, a középső és a legfiatalabb testvér bemutatására. Minden testvérhelyzet megismerése elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a legszélesebben tudjam bemutatni, középső testvér helyzetét a családon belüli nevelésben. Szakdolgozatomban egy kutatást is végeztem, amelynek célja annak a vizsgálata volt, hogy a szülők, a többi testvérekhez képest, hogy viszonyulnak a középső gyermekekhez. A szülők viszonyulásának tanulmányozása olyan kérdések mentén történik, amelyek foglalkoznak a gyermekek szülőktől kapott figyelmével, elvárásaival, illetve engedékenységeivel. Továbbá kutatásomban a testvérek közötti kapcsolatra is kíváncsi voltam, a köztük lévő versengésre, konfliktushelyzetre, érdekérvényesítésre, sikerességre, iskolai végzettségre, illetve társasági kapcsolatokra. Véleményem szerint ezen kérdések mindegyike elengedhetetlen ahhoz, hogy a legtágabb környezetben ismerjük meg a középső gyermeket. Kutatásomban tíz hipotézist állítottam fel, amelyek mentén állítottam össze magukat a kérdéseket is. A kérdőív kitöltése online formában, teljes mértékben anoniman zajlott. Adatgyűjtésre két hét időintervallumot szabtam meg, amelynek során 270 válasz érkezett, viszont ebből 142 kitöltés vehető csak figyelembe. Az eredményeket kérdésekre lebontva, diagrammokkal ábrázolva, szakirodalmak, illetve Adler gondolatainak bevonásával, illetve a hipotézisek alátámasztásával vagy cáfolatával fejtem ki.