Kisgyermekkori mozgásos és tánctehetségek a szülők és a táncoktatók szemszögéből - Mesics Rebeka (2020)
Egyetemi tanulmányaim során látószögembe került az óvodáskorú gyerekek tehetséggondozásának fontossága. Életemben a tánc, mint művészeti tevékenység és fejlesztési módszer lényeges szempont volt. A táncfoglalkozások alkalmával tapasztalatot nyertem, hogy e cselekvés nemcsak a szociális készség fejlesztésére szolgál, hanem önmagunk kifejezésére, érzelmeink kimutatására, tevékenységi körünk kiszélesítésére. Ezek alapján határoztam el, hogy szakdolgozatomban az óvodai tánc, mint tehetséggondozási eszköz témáját és lehetőségeit mutatom be. A korai tehetséggondozás során a gyermekeknek lehetőségük adódik arra, hogy kipróbálhassák magukat az adott foglalkozásokon. Valamint a pedagógusoknak és a szülőknek is remek eszköz arra, hogy felismerjék a gyermekek esetleges tehetségét, amely fejlesztése a további életszakaszokban eredményesen kivitelezhető. Az óvodai életszakaszban kezdődik a gyermekek szociális készségének fejlődése. A tánc remek szociális készségfejlesztő eszköz, hiszen nemcsak egyéni, hanem társas időtöltés is. Ami a szocializációs folyamatban sarkalatos kérdés.