Kisgyermekes édesanyák reintegrációja a munkaerőpiacra - Bódi Mária (2020)
Kutatásomban egy speciális helyzetben lévő, ám igen széles női társadalmi részpopulációra koncentrált, a kisgyermekes nők munkaerőpiacra történő belépési illetve gyermeknevelési, gyermekgondozási időszakuk utáni/melletti visszatérési esélyeit kutattam. A közszféra és a versenyszféra is összehasonlításra került a kisgyermekes édesanyák re-integráció tükrében. Magyarország számára kiemelt jelentőségű a kisgyermekes nők magas inaktivitásának a csökkentése, a minél gyorsabb munkaerő-piaci visszavezetés. A kutatási tapasztalataim alapján a kisgyermekes nők munkaerő piaci helyzetének javítása érdekében körvonalazódni látszik néhány megoldási alternatíva. Napjainkban egyre nagyobb igény lenne arra, hogy a munkaadók felismerjék a munka és család összeegyeztetésének fontosságát, és lépéseket tegyenek a munkavállalók segítése érdekében. A munkahely családbaráttá alakításával, nem csak a dolgozó, hanem a cég is nagyon sokat nyerhet. A családbarát hozzáállás növelheti a munkavállalók elkötelezettségét, ezzel csökkentve a fluktuációt. A tehetségekért folytatott harcban pedig nagy jelentősége van annak, hogy a vállalatok képesek legyenek megtartani legjobb szakembereiket. Igény a rugalmas foglalkoztatásra az édesanyák körében magas, hiszen ez a megoldás mindenképpen családbarát.