Hagyományőrzés és népi játékok a bölcsődében - Scsibrán Zoltánné (2020)
Ez a dolgozat átfogó képet alkot arról, hogy a kisgyermeknevelők a népi hagyományokból és népi játékokból mit tudnak felhasználni a bölcsődés gyermekek nevelése során. A hagyományőrzés vizsgálatát, elemzését tűztem ki célul a Vértesszőlősi Samufalvi Óvoda és Bölcsődében. Célom volt továbbá, hogy feltérképezzem, hogy a bölcsődés gyermekek szülei fontosnak tartják-e a népszokások, néphagyományok továbbadását bölcsődés gyermekeik számára. Dolgozatomban bemutattam a legfontosabb ünnepekhez kapcsolódó magyar néphagyományokat és népi játékokat, rendezvényeket. Kifejtettem ennek jelentőségét a bölcsődei nevelésben. Kutatásomat az intézmény bölcsődei csoportjában dolgozó kisgyermeknevelők és szülők körében végeztem a kérdőív módszerével és egy rendezvény megfigyelésével. A kérdőívek elemzése során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a bölcsődei anyanyelvi, vizuális nevelés során kiváló lehetőségek kínálkoznak a népi kultúra értékeinek átörökítésére. Kutatásaim eredményei rávilágítanak arra, hogy mind a kisgyermeknevelők, mind a szülők a gyermekek nevelése során törekednek a néphagyományok megélésére. A településünk múltjából megmaradt és máig ismert népszokások közül több alkalmas arra, hogy már a bölcsődéseket is megismertessük ezekkel. A szakirodalmak tanulmányozása és a primer kutatásom megerősített abban, hogy a hagyományőrzésre való nevelést és az értékek átadását, már a bölcsődés korú gyerekeknél el kell kezdeni.