"Kerek egy esztendő" - énekes népszokások és hagyományok Kópházán - Gáti Nikolett (2020)
Szakdolgozatom a kópházi hagyományokat és népszokásokat foglalja magába a régmúlt szokásaitól egészen a napjainkban élőkig. Célja, hogy a jövő nemzedéke is ismerje meg a már feledésbe merült hagyományokat, illetve a fennmaradtakat. Továbbá, tudatosodjon benne horvát nemzetiségi identitása, szeresse, őrizze a horvát nyelvet. Kutatásom során olyan emberektől kértem segítséget, akik kópházi születésűek, s mind a mai napig példát mutatnak a fiatalabb generációnak, s példás magatartást tanúsítanak azért, hogy hagyományaik tovább éljen. Szakdolgozatom leíró jellegű, mert véleményem szerint ebben a formában adható át leginkább az olvasó számára. A kutatásból kiderül, hogy egyes népszokások között van olyan, ami feledésbe merült, s van olyan, amit máig őriz a falu, illetve olyan hagyomány is, amely még él, de nem olyan formában, mint régen. Továbbá kiderül az is, hogy megyénkben a horvát nemzetiségi falvak között Kópháza fektet a legnagyobb hangsúlyt a horvát nyelv és identitástudat mélyítésére. 2006-ban vált általános iskolájuk horvát – magyar kéttannyelvű intézménnyé és az óvodapedagógusokat is ösztönzik a horvát nyelv tanulására.