Az óvodás gyermekek rajzfejlődésének elemzése - Patak Viktória (2020)
A szabadrajzok által sok mindent megtudhatunk, hiszen a rajz egy olyan kifejezőeszköz mely alapján képet kaphatunk a gyermek belső világáról és fejlettségi szintjéről egyaránt. A mai világban a gyermekek, egyre kevesebb időt szánnak maguktól rajzolásra. Emiatt azon gyerekeknek, akik kevesebbet rajzolnak, szem-kéz koordinációjuk, finommotorikájuk fejletlenebb, nem tudják a helyes ceruzatartás módját. Sokszor a gyermekek azért nem rajzolnak maguktól, mert fantáziaviláguk fejletlenebb, ami miatt nem tudják, hogy mit rajzoljanak, vagy éppen nem tudják elképzelni azt, hogy amit a valóságban láttak, hogyan ábrázolják a papíron, mivel sajnos sokszor minta alapján rajzolnak. Fantáziaviláguk fejlettségének azonban nagy szerepe van a szabadrajzok témájának kiválasztásában és az ábrázolás módjában. Fontos azonban, hogy sok tényezőt figyelembe kell vennünk, mielőtt véleményt alkotunk egy gyermek rajzáról. A témát, a tartalmat, az esetleges élményhátteret, a kidolgozottság fokát, a színhasználatot, az adott környezeti tényezőket illetve az életkort is egyaránt. Dolgozatomat ezek figyelembevételével készítettem.