A továbbtanulás pszichológiája-Pályaorientációra fókuszálva - Bartha Marianna (2020)
Szociális szakemberként középiskolákban vagyok szociális segítő. Az ott tanuló diákokkal beszélgetve egyre inkább foglalkoztatni kezdett a tanulók motivációja a továbbtanulásra, pályaválasztásra. Érdekes volt hallgatni őket, hogy a felnőttkor küszöbén, milyen fontos számukra a barátjuk/barátnőjük véleménye. Egyre többször gondolkodtam el, vajon miért ilyen bizonytalanok a jövőjüket illetően, miért várnak megerősítést a kortársaiktól vagy pusztán ez a felszín? Ezek a beszélgetések jellemzően spontán történtek, de ezen beszélgetések motiváltak a kutatásom irányába. A bizonytalanságuk a felgyorsult körülményekből adódnak? Vagy szülői elvárás? Vagy stratégia hiánya? Esetleg nem tudják kitől kérhetnek tanácsot, kihez fordulhatnak? Az anyagiak mennyire befolyásolják őket? Ugyanakkor, a diákok egy jelentős része igen tudatosan nyilatkozott. Kutatom során és a dolgozatomban ezen és hasonló kérdésekre kerestem választ.