A válás hatása a személyiségre - Barka-Dancs Dominika (2020)
Szakdolgozatom témája a válás hatása a személyiségre. A szakirodalom alapján a család különböző fogalmi meghatározásait, a családmodelleket, történeti áttekintéseket ismertettem. Bemutattam továbbá a válás folyamatát, annak főbb okait, s a hazai statisztikai adatokat is szemléltettem. Kifejtésre került a válás negatív hatása a gyermekekre és a pedagógus szerepéről is említést tettem. Mindig is foglalkoztatott a kérdés, hogy ez a nehéz életesemény, vajon miként hat a gyermekek személyiségére? Mi zajlik le a gyermek lelkében, s miként mutatkozik meg? Ezek a hatások olyan személyiségformáló erővel bírnak, melyek kihatnak egész életünkre. Kutatásom célja tehát, hogy szülőkön, valamint óvodáskorú gyermekek rajzain keresztül válaszra leljek feltételezéseimre.