Mesélési szokások a digitalizált világban - Ratuszni Klaudia (2020)
Bármerre néz az ember a mai világban mindenhol az ikt eszközök használatába botlik. A média mindenkire hatással van, a kommunikációban fontos szerepet játszik. Egyre több időt töltenek a gyermekek is a televízió, tablet „fogságában”. A gyermekek nagy része tableten néz mesét, a szülők nem minden esetben mesélnek nekik mesekönyvből. Dolgozatom első felében igyekeztem egy kis áttekintést adni a meséről, annak szerepéről, funkciójáról, a gyermekekre gyakorolt hatásáról. Második felében pedig arra próbáltam választ kapni, hogy a mai szülők vajon fontosnak tartják-e a közvetlen mesélést, vagy a tabletes mesét részesítik előnyben? Fontos célnak tartottam, hogy rámutassak, hogy hogyan vélekednek a fiatal szülők az ikt eszközök használatáról gyermekük tekintetében. Esetleg korlátozzák-e, hogy mit nézzen a gyermek a tableten? Kutatásommal bebizonyítottam, hogy a bölcsődés korú gyermeket nevelő szülők elismerik a mesélés érzelmi, értelmi intelligenciát fejlesztő hatását. Azon hipotézisemet is bizonyítottam, melyben az ikt eszközök kora gyermekkorban való megjelenését jelöltem meg. A szülők véleménye alapján arra is fényt derítettem, hogy a kisgyermeknevelők példamutatása befolyásolja az otthoni mesélési szokásokat is.