Az agrár szakképzés végzős tanulóinak pályaválasztási és jövőkép vizsgálata - Benkőné Vajda Katalin (2020)
Dolgozat a munkaerőpiac és szakoktatás kapcsolatát, valamint az agrárszakoktatásban résztvevő tanulók pályaválasztási szokásait és jövőjükkel kapcsolatos terveit vizsgálja. Magyarországon gondot okoz az egyszerre jelenlévő munkanélküliség és munkaerőhiány. Habár a munkanélküliségi adatok szinte teljes foglalkoztatottságot mutatnak, a munkanélküliség aránya messze az átlag felett van a Dél-Dunántúlon. A téma feldolgozása és kutatása során a közép- és dél Somogy mezőgazdasági-, erdő- és vadgazdálkodási szakképzésében résztvevő tanulóinak pályaválasztási döntéseinek és továbbtanulási-, elhelyezkedési szándékainak vizsgálata történt. A dolgozat elemzéseinek fő témája, hogy az agrár szakközépiskolás diákok mennyire tudatosan hozzák meg pályaválasztási döntéseiket és a döntést befolyásoló tényezők között van- e összefüggés. A kutatás rávilágít a diákok információ szerzésének módjaira, esetleges hiányaira, a pályaelhagyás mértékére, a külföldi munkavégzés lehetőségének jelentőségére, valamint az elhelyezkedési terveikre.