A kisgyermekkori zenei nevelés - Izsák Eszter (2020)
A szakdolgozatomban, a szakirodalmak alapján, a kisgyermekkori zenei nevelésről, annak hatásairól és fontosságáról írtam a magzati kortól kezdődően. Írtam a zene általi magzat-édesanya kapcsolatról, továbbá, hogy a szülésnél milyen hatása van a zenének és hogy a magzat számára az édesanya hangja a legfontosabb. Ezenkívül kitértem a családban történő zenei nevelésre, a bölcsődei zenei nevelésre, az ölbéli játékokra, mint egyfajta zenei nevelési formára, valamint írtam a zene és a mozgás szoros kapcsolatáról. A kutatást önkitöltős online kérdőívvel végeztem, amelyekben édesanyákat kérdeztem meg arról, hogy mit gondolnak a zenei nevelésről, fontosnak tartják-e és szerintük milyen hatása van a gyermekre nézve a zenének. Az édesanyák fontosnak tartják a zenei nevelést, melyet alkalmaznak is a mindennapokban. Ehhez többen zenei foglalkozást is igénybe vesznek. Azonban nem mindenhol van erre lehetőség, pedig az édesanyák többsége fontosnak tartja, hogy kisebb településeken is legyen mód ilyen alkalmakra.