A testvérsorrend és az ezt befolyásoló tényezők - Balogh Edina (2020)
A család rendkívül fontos szerepet tölt be az egyén életében. A családi rendszeren belül több alrendszer különböztethető meg, melyek közül az egyik legfontosabb a gyermeki alrendszer, amely egy, vagy több gyermekből is állhat. A gyermekek, testvérek személyiségének alakulásában különféle tényezők játszanak szerepet. Az egyik legmeghatározóbb ezek közül a testvérsorban elfoglalt hely. Alfred Adler meghatározása szerint a születési sorban minden egyes helyen álló testvérnek meg vannak a sajátos vonásai. Ennek következtében egy online kérdőív segítségével azt vizsgáltam, hogy az Adler által meghatározott testvéri jellemzők mennyire igazak a mai testvérekre. Eredményként elmondható, hogy az Adler által megfogalmazott személyiségjegyek csak részben igazak a testvérekre a mai szülők szerint, mely magyarázható a mai felgyorsult, modern, illetve jelentős mértékben átalakult világgal, valamint az egyének egyediségével.