Az Információs és Kommunikációs Technológiák hatása kisgyermekkorban - Baki Bianka (2020)
AZ INFORMÁCIÓS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIÁK HATÁSA KISGYERMEKKORBAN, című dolgozatomban olyan, a mindennapjainkban előforduló kérdésekre kerestem a válaszokat, melyek minden kisgyermekes család életében felmerülnek, előfordulhatnak. Ez a téma számomra, mint leendő óvodapedagógus, aki minden nap azokkal a gyermekekkel foglalkozik majd, akik a digitális világba születtek, nagyon aktuális és elgondolkodtató egyaránt. A kutatásom célja az volt, hogy megválaszolást nyerjenek azok a gondolatok, amik a választott témámmal kapcsolatban foglalkoztatnak, és amelyekkel úgy gondolom, hogy én és a kollégáim is egyaránt hasznos, hiteles információkhoz juthatunk, amelyet majd munkánk során is alkalmazni/használni tudunk. A kutatásom előre meghatározott hipotéziseken alapult, a minta összetétele azon szülők voltak, akiknek gyermeke 3-6 év közötti életkorba tartozik és okoseszközöket használ. A kutatásom önkéntesen, személyesen kiadott kérdőívekkel készült el. A kutatásomhoz összesen 60 db, a szülők által kitöltött kérdőívet használtam fel. Induktív összefüggésfeltáró módszert alkalmaztam és kvantitatív elemzést végeztem. A szülők a kérdőívben lehetőséget kaptak néhány mondatban kifejteni a véleményüket a témával kapcsolatban, melyből párat szakdolgozatomban be is mutattam. Akadt olyan vélemény is, mely szerint megöli a gyermekek kreativitását, de összességében elmondható, hogy ebben a korosztályban népszerűek ezek az eszközök, de csak az ésszerűség keretein belül engedélyezik a szülők a használatot. A szülők által kitöltött kérdőívekből azt tapasztaltam, hogy szinte az összes háztartásban megtalálható a televízió, illetve a különböző okoseszközök valamelyike. A válaszok alapján mind a szülők, mind pedig a gyermekeik rendszeresen használnak IKT eszközöket. A gyermekek szempontjából magasan az okostelefonok használata "győzött". Ez az eszköz a legelterjedtebb ebben az életkorban. Mesenézésre, internetes játékok használatára alkalmazzák a digitális kütyüket. Az, hogy mennyi időt tölthetnek a gyerekek ezekkel az eszközökkel, az a válaszok alapján a családoktól függ-van olyan gyermek, aki mindennap, de akad olyan is, aki hetente csak párszor használhatja a kütyüket. Kutatásom, véleményem szerint az óvodapedagógusok számára is hasznos információkat nyújt erről az új, felgyorsuló világról, melyben már nagyon fontos szerepet kapnak az okoseszközök minden életszakaszban. Nem utolsó sorban ajánlanám kutatásomat a szülőknek, családoknak, leendő szülőknek, mert számos hasznos információt, tanácsot, új ismereteket tartalmaz, melyek segíthetnek eligazodni az okoseszközök világában.