Anyanyelvi fejlődés, mesék és történetek szerepe a kisgyermekkorban - Baloghné Szalai Szandra (2020)
Ahogyan a cím is jelzi, szakdolgozatomat két téma köré építettem fel. Az egyik az anyanyelv elsajátításával, míg a másik a mesék és a történetek szerepével foglalkozik kisgyermekkorban. Manapság a kisgyermekek életében egyre jobban háttérbe szorul a mesélés otthon, inkább a digitális eszközöket részesítik előnyben a családok. A dolgozatomban egyrészt kíváncsi voltam arra, hogy a bölcsődés korú gyermekeknek milyen rendszereséggel mesélnek és mondókáznak otthon. A mesélés által a gyermek játéktevékenységébe visszatérnek-e a kifejezések, illetve a szavak és a mondatok a gyermek hétköznapjaiba megjelennek-e. A mese és a mondóka rendszerességével szemben a digitális eszközöket mértem fel. Kíváncsi voltam arra is, hogy a gyermek életében tv és a tablet mennyire van jelen és hány éves koruk óta használják. A bölcsődében, mint kisgyermeknevelő azt tapasztalom, hogy az intézménybe bekerült gyermekek beszéde, beszédmegértése és a szókincse nem olyan fejlett, mint ami a koruknak megfelelő lenne. Ennek hatására indult el bennem, hogy felmérjem azt, hogy a bölcsődés korú gyermekeknek a beszédmegértése koruknak megfelelő szinten van-e. Kétféle kutatást végeztem, az egyik témára kérdőívet készítettem, a másikra megfigyelést végeztem.